Статті

НБУ розглядає нові буфери капіталу з урахуванням валютних ОВДП: що відомо

Національний банк України працює над запровадженням нових буферів капіталу для підтримки ринку облігацій внутрішньої держпозики. У цьому контексті регулятор розглядає можливість врахування валютних облігацій внутрішньої держави з коефіцієнтом 0,5 при розрахунку нормативів достатності капіталу. Про це йдеться у листі № 22-0005/253399 від 2 квітня 2024 року, присвяченому впровадженню нової структури капіталу банків.

НБУ також працює над встановленням вимог щодо формування буферів капіталів банків, про що буде повідомлено за півроку-рік до впровадження. Регулятор планує приймати відповідні рішення з урахуванням умов функціонування банківського сектора та макроекономічної стабільності.

Під час оцінки стійкості банків за результатами нещодавно проведених аналізів було встановлено, що лише 5 банків мають достатність капіталу вище за мінімальний рівень нормативів. У зв’язку з цим, Нацбанк закликає ці банки розробити програми капіталізації та реструктуризації для досягнення або підтримки достатності капіталу.

До введення нових вимог НБУ буде проводити самооцінку відповідності наявних капітальних інструментів новим вимогам. Враховуючи ці дані, регулятор планує впровадити вимоги до достатності капіталу, зокрема, встановлення перехідних положень для досягнення мінімальних значень нормативів.

Такі кроки впроваджуються з урахуванням європейських вимог з Регламенту ЄС № 648/2012, які набудуть чинності в Україні з 8 серпня 2024 року.