Акції

Найкращий відгук березня: як Приват знімав відсотки за кредитами з військового, а після його загибелі — подав позов

Редакція «Мінфіну» оголосила переможця конкурсу на кращий відгук про роботу банків у березні. Переможцем стала користувачка під псевдонімом iirinam, яка поділилася досвідом, як банк незаконно нараховував відсотки за кредитами учаснику бойових дій, а після його смерті подав позов. Її історія може бути корисною для інших читачів «Мінфіну».

Авторка відгуку розповіла, що її чоловік був військовослужбовцем з 2015 року та мав статус учасника бойових дій. У Приватбанку він отримував грошове забезпечення, але банк все одно нараховував відсотки за кредитами, які він брав у цьому банку.

Незабаром після смерті чоловіка, жінка отримала позов від банку. Після цього її зателефонували колектори. У своєму відгуку вона закликала банк знайти всі заяви та документи її померлого чоловіка, зробити перерахунок і закрити кредит цими коштами, а також скасувати позов.

Щодо позиції Нацбанку, оскільки у них немає особистих даних читачки, регулятор надав загальну інформацію лише.

Юристи пояснили, що чоловік читачки мав право на пільги за законом і банк мав би знати про це. Проте право на пільги можна скористатись лише після відповідного повідомлення банку та надання відповідних документів. Щодо позовів до загиблих осіб, вони є стандартною практикою, але суд може відхилити їх у випадку відсутності правонаступників.

Також було вказано на важливість дотримання колекторської етики та правил зв’язку з захищеними категоріями споживачів.