Статті

НБУ та Мінцифра запускають обмін документів між банками через Дію

Національний банк України спільно з Міністерством цифрової трансформації запускає проєкт, спрямований на спрощення обміну документами між банками, їх клієнтами та власниками державних реєстрів. Згідно з пресслужбою регулятора, цей проєкт передбачає комплексне передавання електронних копій документів або окремих даних через застосунок “Дія” – так званий “комплексний шеринг”.

Запропонована модель дозволить українцям за одним запитом передати банкам як електронні копії кількох документів, так і відомості про свій фінансовий стан. Це замінить потребу в надсиланні окремих копій кожного документа.

Зазначено, що механізм “комплексного шерингу” дозволить банкам отримувати інформацію про клієнтів з державних реєстрів одразу, за допомогою “Дії”. Проте, важливо підкреслити, що згода клієнта на обмін інформацією у такий спосіб є обов’язковою, і лише він сам обирає, якій банківській установі та які дані він надає.

Цей підхід забезпечує високий рівень конфіденційності, захист персональних даних та запобігання неправомірному їх використанню, підкреслюють у Нацбанку.