Статті

Кабмін вніс зміни до програми Доступні кредити 5-7-9%

Кабінет Міністрів змінив умови Порядку надання фінансової державної підтримки підприємствам, що визначає параметри програми “Доступні кредити 5-7-9%”. Про це повідомило Мінекономіки.

Зміни в програмі включають зниження максимальної суми кредитування на оборотний капітал до 5 млн гривень.

Ліміти на інвестиційні цілі залишаються незмінними, зокрема для підприємств переробної промисловості вони становлять 150 млн гривень. Це рішення було схвалено на засіданні Уряду 30 квітня 2024 року.

Також Уряд збільшив ліміт кредитування галузі тваринництва до 150 млн гривень.

Уряд змінив також параметри програми, які впливають на прибуток банків, обмеживши розмір маржі банків, що працюють з позичальниками за програмою “Доступні кредити 5-7-9%”. Це дозволить вивільнити 3 млрд гривень для направлення на кредитування бізнесу.

“Уряд прагне збалансувати прибуток банків до ринкового рівня та перенаправити фінансовий ресурс на розширення програми “Доступні кредити 5-7-9%”, тобто на кредитування бізнесу, що розширює своє виробництво”, – наголосила заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Нагадаємо, що Фонд розвитку підприємництва на початок 2024 року заборгував банкам 7 млрд гривень через великий розмір програми “5-7-9%”.