Статті

Створення банку банків в Україні: Плани на відновлення країни

У Верховній Раді буде зареєстровано законопроєкт про створення Національної установи розвитку (НУР), що має стати аналогом німецького державного банку KfW, повідомив голова Податкового Комітету Данило Гетманцев. Законопроєкт розроблено за участі Міністерства фінансів та Національного банку України (НБУ).

НУР буде державною установою зі спеціальним мандатом на відновлення та структурну трансформацію економіки. Він буде реалізовувати програми кредитування відновлення країни, спрямовані на підтримку релокованого бізнесу, підприємств на прифронтових територіях, воєнних підприємств, а також проєктів з високим рівнем ризику. Гетманцев зазначив, що НУР отримає доступ до коштів приватних інвесторів для відбудови та розвитку української економіки, зокрема, шляхом підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва.

Він також зазначив, що Україна вже має консультаційно-дорадчий орган — Національну раду з питань відновлення України від наслідків війни. Однак існуючі міжнародні банки розвитку вже мають відносини з українськими банками, тому потреба у створенні спеціальної структури для координації може бути обгрунтована.

Раніше було заявлено про необхідність створення спеціалізованого державного банку розвитку на базі одного з державних банків.