Статті

Нацбанк зажадав від страховиків підготуватися до нових лімітів щодо «автоцивілки»

Національний банк України вимагає від страховиків своєчасно виконати вимоги щодо інформування та обслуговування українців через посередників, як це передбачено зміненим законом «Про страхування». Про це йдеться у спеціальному листі НБУ №14-0004/44204, розісланому учасникам банківського та страхового ринку.

У документі регулятор вказує чіткі терміни:

  • До 30 червня 2024 року – виконати вимоги щодо страхових посередників (страхових агентів, брокерів). Це включає забезпечення споживачів повною інформацією про вид страхування, зміст поліса/договору (розмір франшизи, складові страхового покриття тощо), а також страхової компанії та страхового посередника. Інформація має бути доступна на веб-сайті, в мобільному додатку або електронною поштою безпосередньо клієнту.
  • З 1 липня 2024 року — пропонувати страхові продукти та укладати договори страхування, які містять усі обов’язкові умови та/або реквізити, передбачені законодавством. Включно із зазначенням місцезнаходження страховика — адреси окремого підрозділу, де укладається договір, а також коду Єдиного держреєстру підприємств та організацій, міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) страховика або посередника.

Нацбанк також нагадав страховим компаніям про ухвалення 21 травня 2024 року нового законопроекту щодо «автоцивілки» (ОСЦПВ) — №8300: «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Новий закон поетапно збільшує суми покриття збитків постраждалим:

  • До 1 млн грн на одного потерпілого (замість поточних 160 тис. грн) та до 20 млн грн (замість 320 тис. грн) на один страховий випадок — зі здоров’я та життя.
  • До 2 млн. грн. на один страховий випадок (замість 800 тис. грн.) — за майном.

На офіційному сайті Верховної Ради зазначено, що 31 травня законопроект був направлений на підпис Президенту, але інформація про його фактичне підписання поки що відсутня.

Проте, у листі НБУ наголошується, що закон набуде чинності наступного дня після опублікування та буде введений у дію з 1 січня 2025 року.

Регулятор наполягає, щоб страховий ринок уже почав готуватись до цих змін, мабуть, не сумніваючись у підписанні документа главою держави.

Зазвичай після підвищення лімітів відповідальності страховики піднімають вартість полісів «автоцивілки», посилаючись на збільшення своїх витрат, які цього разу зростуть особливо сильно.