Статті

НБУ знизив ключову ставку

Облікову ставку знижено до 13% з 14 червня 2024 року. Це рішення Правління НБУ враховує поточний баланс ризиків, стримані показники інфляції та покращення інфляційних очікувань. Зниження облікової ставки допоможе захистити гривневі заощадження від інфляції і сприятиме пожвавленню кредитування, що важливо для економічного відновлення.

Підґрунтя для цього рішення

Після тривалого періоду зниження інфляція у квітні залишалася незмінною, а у травні незначно зросла до 3,3% у річному вимірі. Ці показники були нижчими за очікування НБУ. Базова інфляція відповідала прогнозу і становила 4,4%. У наступні місяці очікується помірне прискорення інфляції та її вихід за межі цільового діапазону до кінця року.

Політика НБУ

Для контролю над інфляційними очікуваннями, збереження помірної інфляції цього року та повернення її до цільового діапазону 5% ± 1 в.п., НБУ продовжуватиме захищати гривневі заощадження від знецінення. Також НБУ покриватиме структурний дефіцит валюти та згладжуватиме надмірні курсові коливання для забезпечення стійкості валютного ринку.

Фінансова підтримка

Міжнародна допомога та внутрішні заходи з мобілізації фінансових ресурсів дозволять забезпечити значні видатки державного бюджету.