Статті

НБУ заборонив використання кредитів для азартних ігор

Національний банк України запроваджує заборону на використання кредитних коштів для участі в азартних іграх. Про це повідомляється на офіційному сайті НБУ.

«З 22 червня 2024 року Національний банк запроваджує заборону на проведення платіжних операцій клієнтів на рахунки організаторів азартних ігор за рахунок коштів, отриманих на умовах кредиту», — зазначається в повідомленні.

Мета заходу

Цей захід спрямований на мінімізацію ризиків для безпеки та стабільності фінансової системи, зменшення негативних наслідків функціонування сфери азартних ігор в Інтернеті, захист прав споживачів та розвиток відповідального споживчого кредитування.

Контекст

Щоденні витрати українців в онлайн казино становлять 400 мільйонів гривень. Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №9256д про ліквідацію Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) і посилення контролю за гральним бізнесом. Президент України ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в Інтернеті, зокрема обмеження доступу до азартних ігор для військових.