Статті

Програму пільгової іпотеки «єОселя» планують змінити

Державну програму пільгової іпотеки «єОселя» планують переформатувати з акцентом на первинний ринок житла. Про це заявила перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко під час години запитань до уряду у Верховній Раді у п’ятницю.

«Ми маємо переформатувати програму, не розширюючи її на вторинний ринок житла, а сфокусуватися на первинному ринку», — повідомила Свириденко. Вона зазначила, що такий фокус дозволить стимулювати будівництво нового житла та забезпечить максимальний економічний ефект від програми.

Водночас механізм переформатування програми «єОселя» виключно на первинний ринок поки що не фіналізовано. Про це йдеться у звіті Національного банку України про фінансову стабільність за червень 2024 року.

За даними розпорядника програми ПрАТ «Укрфінжитло», до 21 червня було видано кредити 10 967 учасникам на суму 17,363 млрд грн.

Про програму «єОселя»

Програма доступного іпотечного кредитування «єОселя» почала діяти в Україні з жовтня 2022 року. Вона передбачає пільгову іпотеку під 3% річних терміном до 20 років із початковим внеском від 20% вартості житла. На цю пільгу можуть претендувати військовослужбовці-контрактники ЗСУ, працівники сектору безпеки та оборони, медпрацівники, педагоги, наукові співробітники.

З 1 серпня 2023 року заявку на участь у програмі під 7% можуть подавати ветерани війни, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи (ВПО) та громадяни, які не мають власного житла більше за нормативну площу.

За умовами програми, пільгові категорії учасників можуть придбати житло в споруджуваному будинку або в будинках не старше 10 років (у столиці та обласних центрах). Решта учасників можуть купувати житло в будинках не старше 3 років або в споруджуваних об’єктах.

Банки-партнери

У програмі беруть участь вісім банків-партнерів: державні Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Сенс Банк, а також банк «Глобус», Sky Bank і АТ «Банк Кредит Дніпро».