Статті

Прогноз курсу долара на цей тиждень від банкірів

Прогноз курсу долара на цей тиждень від банкірів

Середина липня не відзначиться значними подіями на валютному ринку, а коливання курсу долара відбуватиметься в межах 40,4−40,7 грн. Таку думку висловив начальник департаменту казначейства «Глобус Банку» Тарас Лєсовий в коментарі для УНІАН.

За його словами, як і в червні, на ринку будуть спостерігатися чергування висхідних і низхідних трендів. Коливання курсів відбуваються в межах нових коридорів, які час від часу звужуються до 40,4−40,7 грн за долар.

«Спостерігається сезонне зниження активності на ринку в межах 10−15%. Крім цього, основа ринку, яку можна вважати режимом „керованої гнучкості“, залишається чинною, тому його учасники можуть почуватися „в безпеці“, а сам ринок залишатиметься досить прогнозованим», — зазначив Лєсовий.

Він також додав, що інфляційний тиск частково згладжується зниженням цін на сезонні овочі, ягоди та фрукти. Тому очікуване зростання цін через підвищення тарифів на електроенергію та пальне не буде дуже відчутним.

Лєсовий прогнозує, що відносний спокій на ринку може тривати ще до півтора місяців, а ближче до осені основні валютні курси можуть бути переглянуті. Однак зростання інфляції є цілком очікуваним: урядовці вже неодноразово заявляли про те, що інфляція до кінця року може прискоритися до 5−6%, що і стане головним фактором перегляду валютних курсів.

«Ще курсова цікавинка: після девальваційного „шаленства“, що спостерігалося протягом квітня-травня, у червні гривня зміцнилася на 8 копійок. Станом на 1 липня офіційний курс долара склав 40,45 грн проти 40,53 грн 1 червня», — підкреслив банкір.

Згідно з прогнозом Лєсового, основні показники валютного ринку з 8 до 14 липня будуть такими:

  • коридори валютних змін: на міжбанку 40−41 грн/$ та 43−45 грн/€, на готівковому ринку 40−41,2 грн/$ та 43−46 грн/€;
  • щоденні курсові зміни: на міжбанку — до 0,2−0,3 грн, у банках — до 0,3−0,5 грн, в обмінних пунктах — до 0,5 грн;
  • різниця між курсами купівлі та продажу: на міжбанку до 0,05 грн за $1, до 0,1 грн за €1, у комерційних банках до 0,5−0,6 грн на $1, до 0,8−1 грн на €1, в обмінних пунктах до 0,6−1 грн на $1, до 1−1,3 грн на €1;
  • тижневі курсові відхилення очікуються в межах 2% від початкового понеділкового курсу.

«Ситуація на валютному ринку залишатиметься в межах наявних трендів, які відповідають суті режиму „керованої гнучкості“: часті, але незначні та некритичні валютні зміни. Ринок перебуватиме в максимально передбачуваному стані. Курси валют до кінця літа залишатимуться стабільними до майбутніх осінніх змін», — резюмував Лєсовий.