Статті

OpenAI працює над удосконаленням можливостей передових ШІ моделей — Reuters

OpenAI працює над удосконаленням можливостей передових ШІ моделей — Reuters

Розробник ChatGPT, компанія OpenAI, працює над новим підходом до своїх моделей штучного інтелекту (ШІ) в рамках проєкту під кодовою назвою Strawberry. Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела та документацію OpenAI.

Новий проєкт, про деталі якого раніше не повідомлялося, спрямований на розширення меж можливостей передових моделей ШІ, зокрема на покращення їхніх здатностей до логічного мислення.

Деталі роботи над Strawberry суворо зберігаються в секретності навіть у команді OpenAI.

Документ, наявний у розпорядженні Reuters, описує проєкт, який використовує моделі Strawberry з метою дозволити ШІ не лише генерувати відповіді на запити, але й планувати наперед для автономної та надійної навігації в інтернеті, здійснюючи те, що OpenAI називає «глибокими дослідженнями». Проєкт Strawberry раніше був відомий як Q, який вже розглядався всередині компанії як прорив. Однак Reuters не вдалося з’ясувати, чи стане Strawberry загальнодоступним.

Два джерела Reuters розповіли, що на початку цього року вони бачили демоверсію Q, здатну відповідати на складні наукові та математичні питання, недосяжні для сьогоднішніх комерційних моделей.

Дослідники ШІ кажуть, що мислення є ключовим фактором для досягнення штучним інтелектом людського або надлюдського рівня інтелекту.

Хоча великі мовні моделі вже можуть узагальнювати великі тексти та створювати елегантну прозу значно швидше, ніж будь-яка людина, ця технологія часто не справляється з проблемами здорового глузду, такими як розпізнавання логічних помилок і гра в хрестики-нулики.

Коли модель стикається з такими проблемами, вона часто генерує неправдиву інформацію. Загалом експерти погоджуються, що мислення в контексті ШІ передбачає формування моделі, яка дозволяє ШІ планувати наперед, розуміти, як функціонує фізичний світ, і надійно вирішувати складні багатоетапні проблеми.

Удосконалення мислення у моделях ШІ розглядається як ключ до розблокування здатності моделей робити все: від великих наукових відкриттів до планування та створення нових програмних застосунків.