Статті

Аргентина бореться з інфляцією: продаж доларів на паралельному ринку

Аргентина бореться з інфляцією: продаж доларів на паралельному ринку

Центральний банк Аргентини почне продавати долари США на паралельних валютних ринках країни, прагнучи знизити інфляцію та стабілізувати грошову масу. Про це повідомляє Reuters.

Міністр економіки Луїс Капуто оголосив про нову стратегію у соцмережі X в суботу, заявивши, що вона «сприятиме поглибленню процесу дезінфляції».

За словами Капуто, з понеділка Центральний банк Аргентини випускатиме песо для купівлі доларів на офіційному валютному ринку, а банк буде збалансовувати монетарну базу шляхом продажу еквівалентної кількості доларів на паралельному валютному ринку «CCL».

«В Аргентині більше не друкується жодного песо. Це історична новина», — сказав Капуто в радіоінтерв’ю.

Офіційні дані, опубліковані в п’ятницю, показали, що п’ятимісячне уповільнення інфляції закінчилося в червні, коли місячна інфляція перевищила травневий показник.

Стратегія уряду президента Хав’єра Мілея спрямована на стабілізацію грошової маси, зниження інфляції та скорочення розриву між офіційним курсом аргентинського песо та паралельним курсом, що торгується на фінансових ринках.

З початку року на паралельних ринках Аргентини курс песо продовжує падати, суттєво відрізняючись від офіційного курсу через жорсткий валютний контроль.

На момент закриття торгів у п’ятницю офіційний обмінний курс становив 919,5 песо за долар, тоді як курс «CCL» був на рівні 1416,2 песо за долар. На чорному ринку так званий «синій» курс впав до історичного мінімуму в 1 500 песо за долар.

Нагадаємо, що президент Аргентини Хав’єр Мілей вирішив тимчасово не підвищувати податки на пальне та ціни на комунальні послуги через складну економічну ситуацію в країні, про що раніше писав «Мінфін».