Статті

Кабмін планує збільшити видатки бюджету на понад 500 мільярдів гривень

Кабмін планує збільшити видатки бюджету на понад 500 мільярдів гривень

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до державного бюджету, якими пропонується збільшити видаткову частину бюджету на 500,3 млрд грн, з яких 495,3 млрд грн спрямувати на потреби сектору безпеки та оборони. Про це повідомив постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Основні положення «Схвалено проєкт Закону “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” щодо фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони” <…> Законопроєктом пропонується скоригувати видаткову частину загального фонду державного бюджету на 434 млрд 603,5 млн грн, зокрема збільшити видатки за окремими бюджетними програмами на 500 млрд 311,9 млн грн (з них для сектору безпеки і оборони — 495 млрд 311,9 млн грн) та скоротити видатки та надання кредитів на 65 млрд 708,4 млн грн», — зазначається в повідомленні.

За інформацією голови Комітету ВР з питань бюджету Роксолани Підласої, кошти будуть спрямовані на грошове забезпечення військових та на закупівлю військової та спеціальної техніки.

Зокрема, 185,8 млрд грн передбачено на закупівлю та модернізацію військової техніки та озброєння ЗСУ, 147,2 млрд грн — на потреби ЗСУ, 48,2 млрд грн — для Національної гвардії, 41,9 млрд грн — для Державної прикордонної служби, 40,7 млрд грн — для Державної спеціальної служби транспорту Міноборони, 15,2 млрд грн — для Національної поліції тощо.

Законопроєкт також пропонує направити 4,5 млрд грн на поповнення резервного фонду державного бюджету та 1 млрд грн на пілотний проєкт із зубопротезування та надання планової стоматологічної допомоги ветеранам війни.

Зменшення витрат планується, зокрема, на обслуговування державного боргу (на 61,8 млрд грн) та на виконання державою гарантійних зобов’язань за позичальників, що отримали кредити під державні гарантії (на 3,9 млрд грн).

За словами Підласої, для покриття додаткових видатків більшу частину необхідних коштів планується отримати за рахунок збільшення дохідної частини держбюджету (+214,5 млрд грн), а також залучити 160,2 млрд грн на внутрішньому ринку через позики.