Статті

НБУ поступово вилучатиме з обігу старі банкноти номіналом 500 гривень

НБУ поступово вилучатиме з обігу старі банкноти номіналом 500 гривень

З 1 серпня 2024 року Національний банк України розпочинає процес вилучення з обігу банкнот номіналом 500 гривень зразків 2003—2007 років. Вони будуть поступово замінюватися на банкноти зразка 2014 року та наступних років випуску. Це повідомлення було оприлюднено регулятором.

Вилучення банкнот

НБУ зазначає, що банкнот номіналом 500 гривень старого зразка в обігу поступово ставатиме менше. Їх замінюватимуть сучасніші та більш захищені банкноти того ж номіналу. Водночас старі банкноти залишатимуться дійсним платіжним засобом, і громадяни зможуть ними без обмежень розраховуватися, без потреби у спеціальному обміні.

Причини заміни банкнот

Основна мета цього рішення — підвищення якості готівки в обігу. Банкноти номіналом 500 гривень старого зразка, що вже майже 18 років перебувають в обігу, значно зношені. Вони перебували в обігу понад вісім останніх років одночасно з банкнотами сучасного покоління.

Процес поступової заміни

НБУ спільно з банками поступово вилучатиме з обігу зазначені банкноти. Зокрема:

  • банки України не видаватимуть із кас банкноти старого зразка за всіма видами готівкових операцій;
  • Національний банк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Банкноти номіналом 500 гривень старого зразка, які потрапляють до банків, не повертатимуться в обіг. Вони вилучатимуться і передаватимуться до НБУ для подальшого перерахування та утилізації.

Вплив на громадян

Заміна банкнот на сучасні з посиленою системою захисту не вплине на готівкові розрахунки громадян. Немає необхідності вживати додаткових заходів для обміну старих банкнот.