Статті

Goldman Sachs прогнозує можливе падіння ціни на нафту Brent до $68 за барель

Аналітики Goldman Sachs припускають, що ціни на нафту марки Brent можуть знизитися до 68 доларів за барель до кінця 2025 року, якщо попит на нафту в Китаї залишиться на поточному рівні, повідомляє Reuters. Китай є одним з найбільших імпортерів нафти у світі.

На лондонській біржі ICE ф’ючерси на нафту Brent з постачанням у жовтні торгувалися на рівні $77,56 за барель станом на 12:30, що на 0,5% більше в порівнянні з попередніми показниками.

Якщо прогнози Goldman Sachs здійсняться, ціни на нафту можуть знизитися приблизно на 12% від поточних значень.

Раніше експерти прогнозували, що ціна на нафту Brent у 2025 році буде коливатися в межах $75−90 за барель.

«Слабкий попит на нафту в Китаї та ризики уповільнення зростання ВВП цієї країни зміцнюють впевненість у тому, що ризики для нашого прогнозного діапазону цін на нафту марки Brent у 2025 році зміщуються в бік зниження», — заявили аналітики Goldman Sachs.

Якщо попит на нафту в Китаї не зміниться, ціна на нафту марки Brent може впасти до $68 за барель до кінця наступного року.

Дані, опубліковані минулого тижня, показали, що в липні економіка Китаю сповільнила своє зростання: ціни на нове житло знизилися найшвидшими темпами за останні дев’ять років, промислове виробництво скоротилося, а рівень безробіття підвищився.

У минулому місяці китайські нафтопереробні заводи суттєво зменшили обсяги переробки сирої нафти через слабкий попит на пальне, що посилило побоювання щодо зниження попиту на нафту в Китаї.

За перші сім місяців 2024 року імпорт нафти до Китаю склав 10,89 млн барелів на день, що на 2,4% менше, ніж за той самий період попереднього року, згідно з даними митних служб.

Goldman Sachs пояснює уповільнення зростання попиту на нафту в Китаї переходом до використання електроенергії (електромобілі) і зрідженого природного газу (ЗПГ) як основного палива для транспорту.