Статті

Юань займає понад половину міжнародних розрахунків Китаю

Використання юаня в транскордонних платежах Китаю досягло рекордних 53%, повідомляє Financial Times, посилаючись на дані Державного валютного управління КНР. За інформацією відомства, у липні цього року на валютному ринку Китаю було зафіксовано трансакцій на загальну суму 27,97 трлн юанів ($3,92 трлн).

Транскордонні перекази і їхні особливості

Згідно зі звітом, переважна частина транскордонних переказів, здійснюваних банками від імені небанківських клієнтів, пов’язана з торговельними операціями. Financial Times також зазначає, що зростання використання юаня в міжнародній торгівлі відбулося після запровадження Сполученими Штатами обмежень на доларові транзакції для Росії.

Розширення валютних своп-ліній і клірингових центрів

Збільшенню використання юаня сприяли валютні своп-лінії, які Китай відкрив або продовжив у 2023 році з такими країнами, як Саудівська Аравія, Аргентина та Монголія. Згідно з даними Народного банку Китаю, з 2022 року нові клірингові центри для розрахунків у юанях були створені також у Лаосі, Казахстані, Пакистані, Бразилії та Сербії.

Статистика міжнародних платежів

Юань посів четверте місце за обсягом міжнародних платежів у липні 2024 року, з часткою 4,75%. Це на 0,13 процентного пункту більше, ніж у червні. На першому місці продовжує залишатися долар, частка якого в липні становила 47,81%, збільшившись за місяць на 0,73 процентного пункту. Євро займає друге місце з часткою 22,47%, а фунт стерлінгів — третє з часткою 7%.

За рік китайська валюта обійшла японську ієну, яка тепер знаходиться на п’ятому місці з часткою 3,62%. У липні минулого року частка долара становила 46,46%, євро — 24,42%, а фунта стерлінгів — 7,63%.