Статті

Мальдіви на межі дефолту через проблеми з погашенням зовнішніх боргів

Острівна держава Мальдіви, яка популярна серед туристів, опинилася на межі дефолту через серйозні фінансові труднощі. Про це повідомляє Bloomberg.

Мальдіви стикаються з труднощами у погашенні зовнішніх боргів, скороченням зовнішнього фінансування та зменшенням валютних резервів — з $700 млн рік тому до $395 млн станом на кінець червня.

Зниження кредитного рейтингу

З огляду на ці проблеми, агентство Fitch знизило кредитний рейтинг Мальдів до «СС», що означає «підвищений ризик дефолту». Це вже друге зниження рейтингу з червня.

Зростаючі борги

До кінця цього року Мальдіви повинні погасити борги на суму $557 млн, а у наступному році — на $1 млрд. Зробити це без зовнішніх запозичень буде практично неможливо.

Політична ситуація

Національний конгрес, правляча партія Мальдів, здобула абсолютну більшість у парламенті на виборах у квітні, що сприяло прокитайській політиці президента Мохамеда Муіззу. Муіззу виграв президентські вибори минулого року, обіцяючи скоротити присутність Індії в країні.

Попередження від Fitch

Агентство Fitch попереджає, що заходи уряду, спрямовані на збільшення доходів від туризму, недостатні для уникнення дефолту. Мальдіви терміново потребують залучити щонайменше $200 млн для початку реструктуризації сукук — ісламських облігацій.