Статті

В Україні сповільнилося зростання реальних зарплат, за даними НБУ

В Україні спостерігається швидке зростання номінальних зарплат, що обумовлено дефіцитом робочої сили. Проте реальні доходи громадян зростають значно повільніше через високий рівень інфляції. Таку інформацію наводить жовтневий Макроекономічний та монетарний огляд НБУ.

Національний банк України відзначає, що реальні зарплати українців уповільнили темпи зростання через зростання цін. Опитування Інституту економічних досліджень підтвердило, що проблеми з пошуком кваліфікованих працівників залишаються на стабільно високому рівні.

Також результати дослідження компанії Advanter показали, що середня укомплектованість штатів на підприємствах у серпні становила лише 71%, що майже не змінилося в порівнянні з травнем, коли цей показник складав 74%. У той же час, за даними НБУ, кількість нових вакансій продовжує зростати, особливо у великих містах, завдяки активізації економічної діяльності. Однак кількість нових резюме стабілізувалася, що свідчить про те, що українці почали більш активно шукати роботу.