Статті

Спікер ВР передав президенту законопроєкт про підвищення податків

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав податковий законопроєкт № 11416-д та надіслав його до Офісу президента. Про це повідомив заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк. «Очікуємо, що незабаром президент підпише цей закон, після чого відбудеться його публікація, і через день він набере чинності, що призведе до підвищення податків», — зазначив Железняк.

Згідно з даними, представленими під час обговорення, у 2024 році передбачається збільшення податкових надходжень на 58 млрд грн, а у 2025 році — на 137 млрд грн. Однією з ключових змін є підвищення військового збору з 1,5% до 5%, а також збільшення податків для фізичних осіб-підприємців (ФОП) на 1-2 групах. Окрім того, передбачається введення щомісячної звітності з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і підвищення ставки податку на прибуток для фінансових установ до 50% у 2024 році​.

Законопроєкт також включає зміни в податковій звітності та авансові внески на АЗС, що може торкнутися багатьох секторів економіки. Наразі депутати планують обговорити документ у другому читанні приблизно у середині жовтня.