Статті

Акції NVIDIA впали на 7% після песимістичних прогнозів

У середу, 28 серпня, акції компанії NVIDIA (NVDA) впали майже на 7% до $116,91 у постмаркетній торгівлі на біржі NASDAQ. Під час вечірньої сесії зниження котирувань досягало 8%. Капіталізація NVIDIA зменшилася приблизно на $200 млрд після публікації квартальних результатів та прогнозів на третій квартал, підрахувала агенція Reuters.

Акції інших великих технологічних компаній, пов’язаних із штучним інтелектом, таких як Broadcom, AMD, Microsoft і Amazon, також знизилися, втративши загалом близько $100 млрд ринкової вартості.

Фінансові результати NVIDIA

NVIDIA оприлюднила фінансові результати за третій квартал, які здебільшого відповідали або перевершували очікування аналітиків. Однак прогнози на наступний квартал та новини про виробничі труднощі з новими чіпами Blackwell не виправдали сподівань інвесторів, зазначає Bloomberg.

Хоча виручка NVIDIA у другому кварталі зросла на 122% у річному вимірі, темпи її зростання зменшилися порівняно з попередніми трьома кварталами, коли зростання перевищувало 200%. Зокрема, за попередній квартал виручка зросла на 262%.

Компанія отримала у другому кварталі виручку в розмірі $30,04 млрд, що перевищило прогнози аналітиків, які становили $28,7 млрд. Виручка від підрозділу дата-центрів збільшилася на 154% у порівнянні з минулим роком — до $26,2 млрд.

Близько 40% виручки NVIDIA надходить від великих операторів дата-центрів, таких як Alphabet та Google, які інвестують значні кошти в інфраструктуру для штучного інтелекту. Ігрові чіпи принесли компанії $2,9 млрд.

Прогнози та перспективи

У третьому фінансовому кварталі NVIDIA прогнозує зростання виручки на 80% порівняно з аналогічним кварталом минулого року — до $32,5 млрд плюс-мінус 2%. Аналітики з LSEG оцінювали цей показник у $31,8 млрд, тоді як максимальна оцінка становила $37,9 млрд, за даними Bloomberg.

Компанія очікує кориговану валову рентабельність на рівні 75% плюс-мінус 50 базисних пунктів, що відповідає прогнозам аналітиків, які складали 75,5%.

Чистий прибуток NVIDIA збільшився на 168% і досяг $16,6 млрд. Скоригований прибуток на акцію склав $0,68, перевищивши прогнозовані $0,64. Рада директорів також схвалила додатковий викуп акцій на суму $50 млрд. Компанія виплатить дивіденди за другий квартал у розмірі $0,01 на акцію.

Довідка про компанію

У червні NVIDIA провела спліт акцій, у результаті якого їх вартість знизилася вдесятеро, однак загальна капіталізація не зменшилася, оскільки акціонери отримали 10 акцій за кожну акцію, яку вони мали раніше.

Заснована у 1993 році, NVIDIA спочатку займалася розробкою та продажем графічних процесорів. З часом компанія розширила свою діяльність, зосередившись на складних обчислювальних платформах та суперкомп’ютерах. Окрім цього, вона пропонує чіпи для майнінгу криптовалют та послуги хмарного підписання. Наразі основним бізнесом NVIDIA є продаж обладнання для центрів обробки даних, включно з чіпами для штучного інтелекту та іншими компонентами, необхідними для роботи великих серверів.