Статті

Борг 26 найбідніших країн світу досяг рекорду за 18 років

Борг 26 найбідніших країн світу досяг найвищого рівня за останні 18 років, що робить їх дедалі більш уразливими до природних катастроф та інших криз. Про це йдеться у новій доповіді Світового банку, повідомляє Reuters. У звіті зазначено, що ці економіки сьогодні в середньому бідніші, ніж до пандемії COVID-19, хоча більшість країн уже оговталися від її наслідків і відновили зростання.

Документ був опублікований за тиждень до щорічних зустрічей Світового банку та Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні, і він підтверджує значний відкат у зусиллях щодо подолання крайньої бідності.

У звіті також підкреслюється, що Світовий банк має на меті зібрати 100 мільярдів доларів для поповнення свого фінансового фонду для найбідніших країн — Міжнародної асоціації розвитку (МАР).

Згідно зі звітом, 26 найбідніших економік, де річний дохід на душу населення становить менше 1 145 доларів, дедалі більше залежать від грантів та кредитів МАР з майже нульовими відсотковими ставками, оскільки можливості ринкового фінансування практично вичерпалися.

Середнє співвідношення їхнього боргу до ВВП становить 72%, що є найвищим показником за останні 18 років. Половина з цих країн вже стикається з борговою кризою або має високий ризик її виникнення.

Більшість країн, згаданих у звіті, розташовані в регіоні Африки на південь від Сахари, зокрема Ефіопія, Чад і Конго, але до списку також входять Афганістан і Ємен.

Дві третини з 26 найбідніших країн зазнають збройних конфліктів або стикаються з труднощами в підтриманні порядку через інституційну та соціальну нестабільність, що стримує іноземні інвестиції.

Майже всі ці країни є експортерами сировини, що піддає їх частим циклам підйому і спаду.