Статті

Перші в Україні аукціони з оренди державних сільгоспземель проведе Земельний банк

30 серпня ТОВ «Державний земельний банк» оголосило про проведення перших в Україні аукціонів з оренди державних сільськогосподарських земель через платформу Prozorro.Продажі. Про це повідомив голова Фонду державного майна Віталій Коваль.

Аукціони охоплюють земельні ділянки у Вінницькій області загальною площею 1075 гектарів. До кінця року ФДМУ планує виставити на електронні торги близько 100 тисяч гектарів державних с/г земель у 20 областях України. Площа ділянок варіюється від 1 до 4000 гектарів, причому кожна земельна ділянка буде виставлена на онлайн-аукціон окремим лотом.

Стартова вартість на аукціонах встановлена на рівні 12% від нормативно-грошової оцінки землі. Переможці аукціонів отримають право оренди на термін до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних. Суборендну плату необхідно буде сплатити на рік вперед.

Фонд розраховує на отримання до 1 млрд грн від оренди перших 100 000 га. При передачі всіх 800 000 га державних земель дохід може зрости до 8 млрд грн.