Статті

Турецький фондовий ринок зазнав найбільших втрат у світі в серпні

У серпні, коли глобальні фондові ринки наближалися до історичних максимумів, Туреччина виділилася своїми негативними результатами. Високі процентні ставки та інфляція призводять до зниження корпоративних прибутків, повідомляє Bloomberg.

Індекс Borsa Istanbul 100 впав на 8,2%

Індекс Borsa Istanbul 100 знизився на 8,2% у серпні, що зробило його найгіршим фондовим ринком у світі. Іноземні інвестори також виводять свої кошти, продавши акцій на суму $2,9 мільярда за три місяці до 16 серпня, згідно з даними центрального банку Туреччини.

Турецькі компанії очікують подальшого падіння прибутків

Турецькі інвестори занепокоєні питанням, наскільки глибоким буде економічний спад. З урахуванням того, що базові відсоткові ставки залишаються на рівні 50%, а інфляція продовжує бути однією з найвищих у світі, компанії вже відчувають негативний вплив на свої прибутки. Ata Investment, стамбульська компанія з управління активами, прогнозує, що чистий прибуток компаній, за якими вона слідкує, знизиться на 28% цього року.

Невизначеність на турецькому ринку залишається високою

«Перспективи турецьких акцій все ще досить невизначені», — каже Бурак Четінчекер, керуючий фондами Strateji Portfoy. «Залишається неясним, наскільки негативний вплив вже відображено в цінах». На його думку, справжній вплив жорсткої грошово-кредитної політики та економічної кризи Туреччини стане зрозумілішим після публікації фінансових результатів за третій квартал. До цього моменту довіра до ринку залишається низькою.

Інвестори залишаються скептичними

Інші інвестори також налаштовані обережно. Влітку Barings Asset Management скоротила свої позиції в турецьких акціях, аргументуючи це тим, що ринок вже врахував повернення до більш традиційної політики.

Грошова політика Туреччини в очікуванні стабілізації інфляції

Грошова влада Туреччини поки що не обговорює терміни зниження ставок, заявляючи, що спочатку необхідно побачити покращення цінових очікувань і стійке зниження місячної інфляції. У міру уповільнення економічного зростання дискусії на цю тему, ймовірно, лише посиляться.