Статті

«Туристи» на нафтовому ринку: чому опортуністи зацікавилися нафтою — Bloomberg

На тлі найбільшого за два роки ралі на нафтовий ринок вийшли так звані «туристи» — трейдери-опортуністи, які з’являються в періоди серйозних світових потрясінь, повідомляє Bloomberg. Прикладом такого «туриста» є дейтрейдер Реза Ділмагані з Арізони, який зазвичай торгує акціями, але нещодавно зайнявся операціями на ринку пального. За його словами, стабільне зростання ціни на нафту з позначки $67 стало його мотивацією для торгів.

Роздрібні інвестори також активізувалися, вкладаючи кошти у продукти, пов’язані з нафтою. Обсяги інвестицій у нафтовий фонд США (USO) досягли рекордів. Ф’ючерси на нафту WTI Micro також показали максимальні обсяги торгів з січня. Щотижневі опціони, використовувані для хеджування ризиків, також встановили рекорд з укладення контрактів — майже 80 тисяч угод.

Хоча це підвищує ліквідність ринку, таке явище може призвести до зростання волатильності. Індекс CBOE Crude Oil Volatility цього тижня показав найбільше за два роки зростання. Крім того, присутність «туристів» може спровокувати необґрунтоване зростання цін. Експерти попереджають: якщо конфлікт на Близькому Сході не вплине на постачання сирої нафти, ринок може зазнати різкого падіння.