Статті

Ціни на нафту досягли найбільшого тижневого зростання з початку 2023 року

Ціни на нафту піднялися приблизно на 8% за тиждень через побоювання, що Ізраїль може завдати удару по нафтових об’єктах Ірану у відповідь на ракетний обстріл. Як повідомляє Bloomberg, нафта марки Brent торгувалася нижче $78 за барель після зростання на 5% у четвер, коли президент США Джо Байден заявив про обговорення можливої підтримки Ізраїлю в ударах по енергетичній інфраструктурі Ірану.

Водночас представники США повідомили, що переговори з Ізраїлем ще тривають і остаточного рішення не прийнято. Нафта West Texas Intermediate (WTI) залишалася на рівні близько $74 за барель.

Це зростання стало найбільшим із початку 2023 року, оскільки ескалація конфлікту на Близькому Сході викликає занепокоєння щодо можливих перебоїв у постачанні нафти. Конфлікт між Ізраїлем, Іраном та їхніми союзниками вже триває понад рік, збільшуючи ризик залучення інших країн.

Аналітики зазначають, що якщо Ізраїль націлиться на нафтові потужності Ірану, це може суттєво вплинути на світовий ринок нафти. Іран є третім за величиною виробником у ОПЕК, і удари по його інфраструктурі можуть призвести до значних втрат нафти на світовому ринку.