Статті

ЄБРР знизив прогноз зростання ВВП України на 2025 рік до 4,7%

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України на 2024 рік на рівні 3%, але зменшив прогноз на 2025 рік з 6% до 4,7%. Про це повідомила пресслужба банку. Прогноз для 2024 року залишився незмінним порівняно з попереднім звітом ЄБРР у травні і трохи перевищує загальний прогноз зростання 2,8%, запропонований банком для інших регіонів своєї діяльності.

У головній доповіді ЄБРР «Регіональні економічні перспективи» йдеться, що руйнування енергетичних потужностей суттєво впливає на українську економіку, зупиняючи стабільне зростання ВВП протягом чотирьох кварталів. Це стало причиною погіршення прогнозу зростання на 2025 рік до 4,7%.

Цей прогноз є більш оптимістичним у порівнянні з урядовими прогнозами України (2,7%), МВФ (2,5–3,5%) і НБУ (4,1%).

Згідно з доповіддю, українська економіка показала зростання близько 6,5% у річному обчисленні в першому кварталі 2024 року після зростання на 5,3% у 2023 році, що свідчить про часткове відновлення після різкого падіння на початку війни у 2022 році. Проте, з початку 2024 року зростання сповільнилося через дефіцит електроенергії та підвищену вартість імпортованої електроенергії.

«Хоча Україна має достатнє зовнішнє фінансування на 2024 рік, затримки в погодженні цих коштів в перші місяці року призвели до невизначеності, що негативно вплинуло на обмінний курс», — йдеться у звіті. Зазначається, що гривня втратила близько 10% щодо долара США з моменту переходу на керований гнучкий курс у жовтні 2023 року.

Інфляція, яка стабілізувалася нижче цільового рівня НБУ на рівні близько 5% у першій половині року, нещодавно знову почала зростати, досягнувши 5,8% у липні 2024 року. «Короткострокові перспективи економічного зростання залишаються дуже невизначеними», — підкреслюється в звіті.

ЄБРР також зазначив, що експортні перспективи України покращилися завдяки чорноморському експортному коридору, відкритому минулого року, що усунуло деяку невизначеність щодо безпеки використання Чорного моря для експорту сільськогосподарської продукції та інших товарів. Однак це покращення може бути під загрозою через проблеми з електроенергією.

Попри те, що міжнародні партнери покрили зовнішнє фінансування для України на 2024 рік, ситуація на 2025 рік залишається менш певною. Дефіцит робочої сили залишається гострим, а ризик подальшого руйнування інфраструктури та виробничих потужностей зберігається.

Водночас ЄБРР прогнозує, що зростання економіки в регіонах становитиме 2,8% у 2024 році, що на 0,2 відсоткового пункту менше попереднього прогнозу, і 3,5% у 2025 році, що на 0,1 відсоткового пункту нижче попередньої оцінки.