Статті

Імпорт сигарет з Польщі на 10% дешевший за виробництво в Україні — Philip Morris

Philip Morris International вважає на 10% вигідніше імпортувати сигарети з Польщі, ніж виробляти їх в Україні. Про це заявив заступник генерального директора з корпоративних зв’язків «Філіп Морріс Україна» Михайло Поляков, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Він нагадав, що у травні 2024 року Philip Morris відкрила новий завод у Львівській області. Порівняння витрат на виробництво в Україні та Польщі показало перевагу на користь польських фабрик.

За словами Полякова, основною причиною є більша кількість доступних працівників у Польщі, а також менші ризики відсутності чоловічого персоналу на роботі. Крім того, роботу заводу у Львові зупиняють під час повітряних тривог, а проблеми з електропостачанням через перенасичення підприємствами додатково ускладнюють виробництво.

Поляков також зазначив, що дія комендантської години обмежує можливість роботи на заводі у Львові, оскільки співробітники не готові порушувати її навіть за наявності перепусток.

У підсумку, виробляти сигарети в Польщі та імпортувати їх в Україну є на 10% дешевше, ніж організовувати виробництво всередині країни.

Philip Morris була виділена з Altria у 2008 році та є одним із найбільших виробників тютюнових виробів у світі. У 2023 році компанія збільшила виторг на 10,7%, до $35,2 млрд, а продажі в Україні складають приблизно 2% від загального обсягу.