Статті

До кінця року прибуток за гривневими депозитами складе щонайменше 3-4% — банківський експерт

З вересня по грудень 2024 року очікується інфляція в межах 5-6%. Завдяки цьому, при поточних ставках за депозитами, вкладники не лише зможуть зберегти свої кошти від інфляції, а й отримати щонайменше 3-4% чистого прибутку. Про це повідомив Дмитро Замотаєв, директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку.

Основні моменти

Замотаєв зазначив, що у вересні можливий “перехідний період”, під час якого українці адаптуватимуться до нових економічних умов, зокрема до поступового зростання споживчих цін на 5-7%. За цей час кількість нових вкладників може збільшитися лише на 1%.

У вересні середня дохідність за гривневими депозитами залишиться на рівні серпня. Вклади на термін від 3 до 6 місяців матимуть річну ставку 10%, а депозити на 9-12 місяців — 11-12%. Найвищий прибуток — 12-13% річних — можна буде отримати за довгостроковими вкладами на 1-2,5 роки. Водночас ставки за валютними депозитами залишаться стабільними: 1,5% річних для доларів США та 1,3% для євро.

Фактори, що впливають на ставки

Замотаєв назвав кілька факторів, що можуть вплинути на ставки за гривневими депозитами у вересні:

  1. Розмір облікової ставки та ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами. Наразі облікова ставка становить 13%, а за 3-місячними сертифікатами — 16%. Зміни цих показників можуть спричинити корекцію ставок за депозитами.
  2. Інфляція. Якщо за підсумками 2024 року інфляція буде нижчою за прогнозовані 8,5%, то дохідність за гривневими вкладами може зрости.
  3. Стабільність на валютному ринку. До кінця року курс долара може становити 42,1 грн, а у вересні можлива девальвація гривні на 1-1,5%, з коливанням курсу в межах 41-42 грн/$.
  4. Економічна ситуація в країні. Зокрема, можливі перебої з електроенергією, врожаї зернових, та інші фактори можуть вплинути на фінансовий ринок.

Ризики відтоку коштів з гривневих депозитів

Замотаєв також зазначив, що станом на середину серпня співвідношення гривневих та валютних вкладів становить 80% до 20%. Хоча частка гривневих вкладів може дещо зменшитися на 3-5% у вересні-жовтні, масового відтоку коштів у валютні депозити не очікується.

За його словами, ставки за валютними депозитами знижуються протягом останніх 1,5 років, що робить їх менш привабливими. З січня 2023 року ставки за депозитами в доларах знизилися на 1-1,2 в.п., а за депозитами в євро — на 0,5 в.п., тоді як інфляція в США становить близько 3%. Тому придбання валюти для зберігання коштів може призвести до втрати 3% їхньої вартості щороку, а за рахунок низьких ставок вкладники втрачають до 1,5% вартості своїх активів.