Статті

Золото досягло нового рекорду

У п’ятницю, 13 вересня, ціна грудневого ф’ючерсу на золото на Чиказькій товарній біржі (CME) піднялася на 0,7%, досягнувши рекордного показника в $2600,7 за тройську унцію. Це вже другий день поспіль, коли вартість золота ставить нові максимуми. Станом на 13:57 ціна контракту склала трохи більше $2594 за унцію.

З початку року ціна золота зросла на понад 23%, що пояснюється очікуваннями щодо зниження відсоткових ставок Федеральною резервною системою (ФРС) США. До зростання також призвело підвищення попиту на захисні активи через конфлікти на Близькому Сході та в Східній Європі.

Рішення Європейського центрального банку (ЄЦБ) знизити базову ставку з 4,25% до 3,65% стало додатковим фактором для позитивних настроїв на ринку.

Аналітики Goldman Sachs прогнозують, що ціна золота може досягти $2700 на початку 2025 року, зокрема завдяки зниженню ставок ФРС та збільшенню закупівель золота центральними банками країн, що розвиваються.

Експерти вважають, що попит на золото залишатиметься високим через побоювання нових фінансових санкцій США та зростання суверенного боргу країни. Стратегі Goldman Sachs Саманта Дарт і Ліна Томас зазначають, що золото є одним із найперспективніших активів для короткострокового зростання в умовах м’якої економічної політики.

Наразі ФРС утримує відсоткові ставки на рівні 5,25–5,5% — найвищому показнику з 2001 року.