Статті

Комітет рекомендує Раді підтримати законопроєкт про підвищення податків

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити доопрацьований законопроєкт № 11416-д, який передбачає зміни до Податкового кодексу України у зв’язку з особливостями оподаткування під час дії воєнного стану. Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі.

Основні положення законопроєкту

  1. Підвищення військового збору: Збільшення ставки військового збору з 1,5% до 5%.
  2. Нові правила для ФОП:
    • Для ФОП — платників єдиного податку ІІІ групи встановлюється військовий збір у розмірі 1% від доходу.
    • Для ФОП — платників єдиного податку І, ІІ та IV групи запроваджується військовий збір у розмірі 10% від мінімальної заробітної плати (МЗП).
  3. Термін дії нових норм: Встановлені особливості оподаткування військовим збором діятимуть до 31 грудня року, в якому буде припинено воєнний стан.
  4. Податок на прибуток підприємств: Введення ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%.
  5. Авансові внески та звітність: Удосконалення моделі визначення розміру авансових внесків для підприємств, що займаються роздрібною торгівлею пальним, а також запровадження щомісячної звітності про доходи та податки фізичних осіб, включаючи єдиний соціальний внесок.

Цільове спрямування військового збору

Також планується розробка окремого законопроєкту для внесення змін до Бюджетного кодексу України, щоб надходження від військового збору зараховувалися до спеціального фонду Державного бюджету, призначеного для фінансування потреб безпеки та оборони.

Додаткові зміни та коригування

26 серпня Ярослав Железняк оприлюднив доопрацьований законопроєкт № 11416, який, окрім підвищення військового збору, також передбачає збільшення податку на прибуток банків з 25% до 50% у 2024 році та на прибуток фінансових компаній з 18% до 25%. У проєкті залишилися положення про встановлення військового збору для різних груп ФОП та щомісячні авансові внески для АЗС.

Гетманцев підкреслив, що відмова від ініціативи введення 1% податку з обороту підприємств не призвела до підвищення ПДВ, як це обговорювалося раніше. Також уряд вилучив із законопроєкту норму про військовий збір на «предмети розкоші».

Згідно з текстом законопроєкту, Кабмін відмовився від зниження порогу безмитних посилок з-за кордону з 150 євро до 45 євро. Железняк зазначив, що доопрацьований законопроєкт принесе додаткових коштів до бюджету менше ніж 125 млрд грн, зменшивши очікування на 30-40 млрд грн порівняно з попередніми оцінками.