Статті

Мінфін та НБУ виступили проти підвищення податку на прибуток банків до 50%

Міністерство фінансів та Національний банк України висловили незгоду з пропозицією підвищити податок на прибуток для банків до 50%, як передбачено в законопроєкті №11416д. Про це повідомив заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк.

“Мінфін публічно виступив проти збільшення податку на банки до 50%. По-перше, це суперечить вимогам МВФ. По-друге, існує ризик зменшення внутрішнього запозичення. Я погоджуюся з такою думкою. Зрештою, цю норму буде вилучено з законопроєкту,” — зазначив Железняк.

Національний банк також висловив своє заперечення проти даної ініціативи, вказавши на можливий ризик додаткової докапіталізації державних банків.

Голова податкового комітету Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі повідомив, що:

  • підвищення військового збору (ВЗ) буде обмежене податковим періодом, у якому буде скасовано воєнний стан;
  • кошти від ВЗ будуть направлятися через спецфонд виключно на фінансування Збройних сил України;
  • податок на надприбуток банків вилучено (через категоричну позицію Мінфіну та НБУ);
  • внесено уточнення щодо авансових платежів з автозаправних станцій (АЗС);
  • збільшення ставки податку на прибуток фінансових установ буде розглянуто для майбутніх періодів, а не для 2024 року, як пропонувалося раніше;
  • 1% військового збору для юридичних осіб на спрощеній системі оподаткування (третя група) скасовано.

“Усі зміни були погоджені з Міністерством фінансів,” — підсумував Гетманцев.

Нагадаємо, 26 серпня Ярослав Железняк оприлюднив доопрацьований урядовий законопроєкт про підвищення податків (№11416), який пропонував збільшення податку на прибуток банків з 25% до 50% у 2024 році, а також підвищення податку на прибуток фінансових компаній з 18% до 25% і запровадження щомісячної звітності з податку на доходи фізичних осіб.