Статті

НБУ анонсував створення банків фінансової інклюзії для покращення доступу до фінансових послуг

Національний банк України має намір запровадити новий тип фінансової установи — банк фінансової інклюзії (БФІ) — в разі прийняття законопроєкту № 12044 Верховною Радою. Про це повідомила пресслужба НБУ. Зокрема, нововведення дозволить акціонерним товариствам отримувати обмежену банківську ліцензію, що сприятиме покращенню доступу населення та малого бізнесу до фінансових послуг.

Завдяки обмеженій банківській ліцензії, великі роздрібні та поштові компанії, які здатні обслуговувати значну кількість клієнтів, зможуть створити окремі юридичні особи — банки фінансової інклюзії. Використовуючи наявну інфраструктуру, вони зможуть надавати фінансові послуги для населення та малого бізнесу.

В НБУ зазначили, що питання доступності фінансових послуг в певних регіонах стало особливо актуальним через повномасштабне вторгнення. Це стосується прифронтових та деокупованих територій, де через безпекові ризики відсутні банківські відділення та не працюють дистанційні банківські канали через перебої зі зв’язком.

«Банки фінансової інклюзії підвищать можливості клієнтів отримувати якісні та безпечні фінансові послуги. Це позитивно вплине на соціально-економічний розвиток регіону та країни в цілому», — зазначив Нацбанк.

Обмежена банківська ліцензія вимагатиме, щоб акціонерне товариство, яке отримує статус БФІ, відповідало усім пруденційним вимогам і нормативам НБУ. Для забезпечення фокусу на фізичних особах та малому бізнесі, БФІ матимуть обмеження на проведення операцій з середнім та великим бізнесом, а також на ринках капіталу. Будуть також встановлені обмеження на загальний обсяг кредитних коштів, які можуть надаватися одному позичальнику.

Для отримання статусу банку фінансової інклюзії, юридична особа повинна подати до НБУ не лише стандартний пакет документів, а й стратегію розвитку БФІ та бізнес-план на три роки. Ці документи мають містити детальний опис розвитку фінансової інклюзії, планову структуру клієнтської бази, а також плани щодо розвитку каналів надання послуг.

За даними Світового банку, рівень фінансової інклюзії в Україні у 2021 році становив 84%, що на 11 відсоткових пунктів менше за цільові 95%.

Коментуючи цю ініціативу, голова НБУ Андрій Пишний зазначив, що повномасштабне вторгнення призвело до скорочення мережі банківських відділень та банкоматів через руйнування, втрату рентабельності та відсутність зв’язку і електроенергії. У 2022 році закрилося 1349 відділень, а навантаження на існуючі збільшилося. Хоча банки поступово призупинили скорочення мережі, рівень фінансової інклюзії все ще залишається нижчим за бажане. Банк фінансової інклюзії дозволить громадянам отримати доступ до основних фінансових продуктів, таких як зняття готівки, валютні операції, платежі, заощадження та кредити по всій країні.