Статті

НБУ заборонив бізнесу отримувати перекази готівкою від громадян без відкриття рахунку

Національний банк України заборонив суб’єктам господарювання отримувати готівку за розрахунками з громадянами через перекази без відкриття рахунку. Згідно з новими вимогами НБУ, такі кошти повинні спочатку зараховуватися на поточний або платіжний рахунок підприємства, і лише після цього можуть бути видані з рахунку готівкою.

Громадяни, в свою чергу, можуть продовжувати розраховуватися за товари та послуги як у безготівковій формі, так і готівкою, включаючи перекази без відкриття рахунку.

Цей крок сприятиме підвищенню прозорості платіжних операцій та зменшенню використання платіжної інфраструктури в незаконних схемах, зокрема для ухилення від податків під час купівлі-продажу товарів.

Додатково, Національний банк вніс такі зміни:

  • Уточнено термін «небанківський надавач платіжних послуг», виключивши надавачів нефінансових послуг.
  • Змінено порядок здавання готівки комерційними агентами банків та небанківськими платіжними установами.
  • Суб’єкти господарювання тепер повинні враховувати ризики при перевезенні та здаванні готівки до банків.
  • Банки та підприємства, що здійснюють інкасацію, мають зазначити у договорах способи та суми готівки, при перевищенні яких інкасація є обов’язковою.
  • Дозволено підприємствам використовувати готівкові кошти з платіжних рахунків, відкритих у небанківських установах.
  • Суб’єкти господарювання зобов’язані видавати тільки придатні до обігу банкноти та монети під час надання послуги «готівка на касі». Зношені банкноти повинні вилучатися та здаватися в банки.
  • Вилучено обмеження на готівкові розрахунки для Бюро економічної безпеки України при проведенні оперативно-технічних та розшукових заходів.

Зміни набирають чинності з 29 серпня 2024 року.