Статті

НБУ прокоментував інфляційний стрибок до 7,5% у серпні 2024 року

У серпні 2024 року інфляція в Україні підскочила до 7,5% у річному вимірі, порівняно з 5,4% у липні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,6%. У Нацбанку пояснили, що фактичне зростання цін виявилося трохи вищим за прогнози, наведені в липневому Інфляційному звіті.

Базова інфляція також перевищила очікування, піднявшись з 5,7% у липні до 6,5% у серпні. Основними чинниками прискорення інфляції стали гірші цьогорічні врожаї, збільшення витрат на енергію, продовольчу сировину та оплату праці, а також наслідки девальвації гривні у попередні місяці.

Ціни на свіжі продукти почали зростати швидше, досягнувши 3,7% у річному вимірі. Слабший врожай, менша пропозиція на ринку та подорожчання виробничих витрат спричинили підвищення вартості багатьох товарів, зокрема борошна, овочів та молочних продуктів.

Адміністративно регульовані ціни також демонструють зростання — до 13,7%. Ціни на алкоголь зростають повільніше, тоді як ціни на медичну продукцію та фармацевтичні товари підвищилися через девальваційні фактори.

Ціни на пальне сповільнили зростання до 10,1%, що пов’язано із достатніми запасами на ринку та нижчими цінами на нафту у світі. Базова інфляція зросла до 6,5%, а темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари досягли 7,4%. Зокрема, значно подорожчали хліб, кисломолочні продукти, імпортні товари, такі як кава та чай.

Нацбанк прогнозує, що інфляційний тиск збережеться і в наступні місяці через збільшення витрат бізнесу на оплату праці, електроенергію, а також поетапне підвищення акцизів та наслідки девальвації гривні.