Статті

Україна розпочала переговори з МВФ щодо фіскальних реформ

Міністерство фінансів та Національний банк України розпочали обговорення з місією Міжнародного валютного фонду (МВФ) заходів економічної та фінансової політики в рамках п’ятого перегляду програми EFF. Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

Основними темами є реалізація заходів, передбачених програмою до наступного перегляду, зокрема впровадження фіскальних структурних реформ. Також буде обговорюватися відновлення боргової стійкості та реформаторські пріоритети уряду.

За даними Мінфіну, станом на початок вересня 2024 року Україна виконала 23 з 37 структурних маяків, передбачених Меморандумом з МВФ, з яких 14 стосувалися фіскальної сфери.

Міністр фінансів Сергій Марченко наголосив, що від початку повномасштабного вторгнення МВФ надав Україні $10,2 млрд у вигляді бюджетної допомоги, ставши третім за обсягом джерелом зовнішнього фінансування після ЄС та США.

Місія МВФ триватиме з 4 по 10 вересня 2024 року.

МВФ починає перегляд програми розширеного фінансування на $1,1 млрд. Графік переглядів передбачає п’ятий перегляд у жовтні 2024 року, шостий — у грудні 2024 року, і сьомий — на початку березня 2025 року.