Статті

Україна успішно завершила реструктуризацію боргу на понад $20 мільярдів

Україна повідомила про успішне завершення процесу реструктуризації зовнішнього боргу та проведення розрахунків за тринадцятьма серіями державних єврооблігацій та облігацій, гарантованих державою, включаючи випуски Укравтодору. Про це повідомило Міністерство фінансів України.

«Метою цієї угоди було забезпечення боргової стійкості, підтримка макрофінансової стабільності та збільшення ресурсів державного бюджету на тлі триваючої російської військової агресії проти України», — зазначено у повідомленні.

Процес реструктуризації включав обмін тринадцяти серій державних єврооблігацій і однієї серії облігацій Укравтодору на загальну суму близько $20,5 млрд (близько $24 млрд з урахуванням капіталізованих відсотків) на вісім нових серій єврооблігацій на суму $15,2 млрд.

Зменшення держборгу

Унаслідок цієї угоди державний та гарантований державою борг України зменшено на близько $9 млрд. Це призвело до номінального зниження боргового навантаження на 37% з першого дня після укладення угоди, а також до зниження чистої приведеної вартості боргу на приблизно 60% при ставці дисконту 14%.

Міністерство фінансів також підкреслило, що ця реструктуризація є однією з найбільших операцій зі списання суверенного боргу в останні роки. Згідно з даними Мінфіну, витрати на обслуговування боргу зменшуються на 93%, що дозволить зекономити $11,4 млрд протягом найближчих трьох років. Загальна економія до 2033 року складе $22,8 млрд, оскільки витрати на обслуговування та погашення боргу скоротяться на 77%.