Статті

Україна шукає джерела для покриття дефіциту бюджету на 2025 рік у розмірі $15 млрд

Загальний дефіцит державного бюджету України на 2025 рік становитиме $35 мільярдів. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, виступаючи на форумі «Україна 2024. Незалежність», заявив, що уряд вже визначив джерела для покриття $20 мільярдів цього дефіциту.

«Цьогорічний дефіцит цивільного бюджету складав $38 мільярдів, і ми вже знаємо, як забезпечити ці кошти. Бюджет наступного року буде схожим на поточний… Однак $15 мільярдів поки що не покриті домовленостями з партнерами», — зазначив Шмигаль.

Прем’єр додав, що $20 мільярдів вдасться отримати завдяки підтримці Міжнародного валютного фонду та програми Ukraine Facility від Європейського Союзу.

Щодо решти суми, Шмигаль наголосив, що є кілька варіантів залучення необхідних коштів. Одним з них є використання внутрішніх ресурсів або конфіскація російських активів.

«Наша мета — отримати всі $300 мільярдів заморожених активів Росії. Наразі ми працюємо над тим, щоб залучити $50 мільярдів від партнерів як початковий внесок з урахуванням майбутньої конфіскації повної суми та відшкодування цих коштів партнерам», — пояснив Шмигаль, додавши, що перші $50 мільярдів Україна має отримати до кінця цього року.