Статті

Банки зменшили кредитування бізнесу та збільшили фінансування населення

У 2023 році кредитування економіки залишалося слабким аспектом банківської системи, і 35 банків скоротили кредитування бізнесу. Проте, фінансові установи збільшили кредитування населення. Це випливає з нових даних НБУ, які проаналізував «Мінфін».

Загальна сума кредитів та заборгованості клієнтів (бізнес + населення) зросла лише на 0,2% — до 688,4 млрд грн, і найбільша частка портфеля припала на підприємства.

Щодо кредитування бізнесу, річний обсяг кредитів українських компаній скоротився на 4,3%. Трійку найбільших кредиторів становлять держбанки, але спостерігається скорочення їх портфелів, так само як і в інших лідерів.

У відсотковому співвідношенні максимальний спад кредитування бізнесу зафіксовано у СЕБ Корпоративний Банк (на 95%), Перший інвестиційний банк (на 87%) та банк «Траст-Капітал» (на 76%). Компанії погашали раніше видані позики, а нові майже не отримували.

Загалом, зменшення кредитів юросіб було зафіксовано у 35 банків із 63, у трьох розмір портфеля не змінився. 25 банків показали в різній мірі збільшення фінансування бізнесу.

Щодо кредитування населення, банки досягли значного прогресу. Тут загальне збільшення обсягу фінансування становило 18,9%, а найбільші прирости показали лідери роздробу, серед яких Приватбанк, Універсал Банк (monobank) та Ощадбанк.

Усього 18 банків із 63 збільшили обсяги кредитування населення, а 5 банків так і залишились без цієї послуги. У багатьох банків зафіксовано скорочення роздрібних портфелів, найбільше зменшення відзначено у Сенс Банк, Кредобанк, ОТП Банк, Укрсиббанк та Правекс Банк.