Статті

Готівковий курс долара зростає вже четвертий місяць поспіль

Середній курс продажу готівкового долара в Україні у червні 2024 року зріс на 1,7%, до 40,85 гривень. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані Національного банку України (НБУ).

Порівняно з груднем 2023 року курс зріс на 8,0% (3,02 гривні). Курс долара контролюється Національним банком шляхом інтервенцій на міжбанківському валютному ринку.

У червні офіційний курс долара двічі оновлював історичні максимуми, і 14 червня піднявся до 40,69 грн/долар. За місяць курс зріс на 3 копійки, з 40,50 до 40,53 грн/долар. З початку року курс зріс на 6,7% (з 37,98 грн/долар станом на 31 грудня 2023 року).

Готівковий курс повністю залежить від міжбанківського ринку і протягом місяця коливався близько 41 грн/долар.

За даними Макроекономічного та монетарного огляду НБУ, обмінний курс гривні в червні коливався в обидва боки під впливом ринкових чинників, але переважав помірний девальваційний тиск. Курс гривні до долара на кінець поточного року очікується на рівні близько 42 грн/долар, згідно з оновленим консенсус-прогнозом семи інвесткомпаній та аналітичних центрів, оприлюдненим Центром економічної стратегії (ЦЕС).

Аналітики ICU зазначають, що значний дефіцит на валютному ринку обумовлює необхідність великих інтервенцій НБУ. Минулого тижня зниження дефіциту стало приводом для НБУ дещо укріпити офіційний обмінний курс гривні. Проте, високий дефіцит валюти ймовірно зберігатиметься найближчими тижнями, тож курс може знову ситуативно послаблюватися залежно від рішень НБУ щодо інтервенцій.