Статті

Intesa вперше стала найдорожчим банком Євросоюзу — Bloomberg

Італійський банк Intesa Sanpaolo вперше став найбільшим за ринковою вартістю банком у Європейському Союзі, обігнавши іспанську Banco Santander, повідомляє Bloomberg. Завдяки зростанню акцій Intesa у 2024 році, ринкова капіталізація банку досягла 69,6 млрд євро ($77,1 млрд).

Раніше лідером був Santander, але зниження вартості його акцій дозволило Intesa зайняти перше місце. Французький BNP Paribas також знаходиться серед провідних банків за ринковою вартістю, хоча тривалий час був найбільшим у ЄС.

Intesa досягла цього результату завдяки стабільним фінансовим показникам та підвищенню прогнозів щодо прибутковості. Генеральний директор Карло Мессіна робить акцент на розвитку у сфері страхування, управління активами та інвестиціях, щоб збільшити дохід від комісійних, враховуючи поступове зниження впливу високих процентних ставок.

Водночас акції BNP Paribas зазнали падіння через політичну нестабільність у Франції, яка посилилася після оголошення президентом Еммануелем Макроном позачергових парламентських виборів у червні.

Аналітики Morgan Stanley нещодавно знизили рейтинг європейських банків через слабкі макроекономічні дані та рішення Європейського центрального банку про зниження ставок, що створює тиск на чистий процентний дохід банків.