Статті

Кількість та обсяг проблемних кредитів постійно зменшуються — банкір

Кількість та обсяг проблемних кредитів у банківській сфері постійно зменшуються, проте це залежить від різних факторів, таких як хід бойових дій, допомога від західних союзників та економічний прогрес країни. Цю думку висловила Олена Єрмолова, директорка з управління ризиками та член правління Глобус Банку.

Згідно її заяви, з літа 2022 року обсяг проблемних кредитів системно зменшується. Більшість проблемних кредитів становлять кредити, видані до початку війни, а погіршення сплачуваності пов’язане з обставинами конфлікту.

Банкір пояснила, що важливо розрізняти проблемні кредити (з простроченням більше 90 днів) та непрацюючі кредити (NPL) за нормами НБУ.

У березні 2024 року відсоток проблемних кредитів у портфелі банку становить 13%. Наприклад, проблемні кредити для малих та середніх підприємств становлять лише 3% від загальної кількості, іпотечні — до 4%, а автокредити — 16%.

Прогнозуючи ситуацію з проблемними кредитами, Єрмолова зазначила, що для подальшого зменшення необхідно поліпшити економічну ситуацію, контролювати фронт, знизити облікову ставку та розвивати фінансові можливості громадян.