Статті

Коментар НБУ щодо зростання інфляції в червні 2024 року

Коментар НБУ щодо зростання інфляції в червні 2024 року

У червні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) збільшилася до 4,8% порівняно з 3,3% у травні. У місячному вимірі ціни піднялися на 2,2%, про що свідчать дані Державної служби статистики. Національний банк України прокоментував це зростання цін.

«Темпи зростання цін були близькі до цільового показника Національного банку в 5% та лише трохи нижчими за прогноз, опублікований у квітневому Інфляційному звіті 2024 року», — зазначається у повідомленні НБУ.

Основні фактори, що вплинули на інфляцію

Відхилення від прогнозу зумовлено, передусім, динамікою цін на сирі продукти харчування у квітні-травні, падіння яких в річному вимірі виявилося більшим, ніж очікувалося. Це пов’язано з великими врожаями минулого року та теплою погодою на початку цього року. Також паливо дорожчало повільніше через нижчі ціни на нафту, ніж передбачалося.

Фундаментальний інфляційний тиск

Фундаментальний інфляційний тиск залишався стійким, а базова інфляція в червні зросла до 5,0% з 4,4% у травні. Це відповідало квітневому прогнозу НБУ. Підтримкою для інфляції були зростання витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, а також послаблення курсу гривні.

Динаміка цін на сирі продукти харчування

Ціни на сирі продукти харчування знизилися на 6,5% р/р. Зокрема, темпи падіння цін на яйця зменшилися через скорочення виробництва та зростання виробничих витрат. Зниження цін на цукор сповільнилося через розширення експорту, а падіння цін на борошно та крупи також уповільнилося.

Ціни на помідори та огірки знижувалися повільніше. Овочі борщового набору та яблука дешевшали через спекотну погоду й активізацію продажу продукції зі сховищ.

Адміністративно регульовані ціни

Зростання адміністративно регульованих цін прискорилося до 13,3% р/р. Перегляд тарифів на електроенергію для населення мав значний проінфляційний вплив. Також швидше дорожчали тютюнові вироби та фармацевтична продукція, ймовірно, через курсовий фактор.

Зростання цін на пальне

Ціни на пальне зросли на 25,5% р/р, відображаючи подорожчання нафти на світових ринках та послаблення обмінного курсу гривні.

Ціни на оброблені продовольчі товари

Темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшилися до 5,9% р/р. Зокрема, дорожчали сири та масло через активізацію експорту молочних продуктів та зростання виробничих витрат. Ціни на хліб і борошняні вироби зросли через високі виробничі витрати.

Прогнози НБУ

В НБУ очікують, що ціновий тиск зберігатиметься в наступні місяці через збільшення витрат бізнесу, вичерпання ефектів минулорічних врожаїв та очікуване підвищення акцизів.