Статті

Morgan Stanley скоригував прогнози для європейських нафтових компаній

Morgan Stanley скоригував цільові показники цін на акції провідних європейських нафтогазових компаній, таких як British Petroleum (BP), TotalEnergies, Shell, Equinor і Repsol, знизивши їх на 9-14% до 2025 року. Про це повідомляє видання Ліга з посиланням на Financial Times.

Прогноз аналітиків

Експерти банку прогнозують зниження очікуваних прибутків та грошових потоків у нафтогазовому секторі на 10% у наступному році. Основними факторами, які вплинули на корекцію прогнозів, є уповільнення економічного зростання в Китаї та очікуване збільшення пропозиції нафти, яке перевищуватиме темпи зростання попиту.

Прогнози цін на нафту і газ

Morgan Stanley очікує, що до кінця 2025 року ціна на нафту марки Brent складатиме $75 за барель, а ціни на газ знизяться до 25 €/МВт-год. Це, на думку аналітиків, негативно вплине на прибутки акціонерів та спричинить відставання акцій енергетичних компаній порівняно з іншими європейськими ринками.

Стратегії компаній

Протягом останніх кварталів компанії, такі як Shell і BP, активно викуповували свої акції, намагаючись продемонструвати інвесторам стабільність. Наприклад, Shell купувала акції на суму щонайменше $3 млрд кожного кварталу протягом останніх 11 кварталів.

Потенційні наслідки для акціонерів

Однак, згідно з новими прогнозами Morgan Stanley, виплати акціонерам можуть опинитися під загрозою через скорочення вільного грошового потоку та обмежені фінансові можливості компаній.