Статті

Нацбанк рекомендує посилення внутрішніх перевірок для платіжних установ

Нацбанк рекомендує посилення внутрішніх перевірок для платіжних установ

Національний банк України (НБУ) пропонує значно підвищити вимоги до корпоративного управління, системи внутрішнього контролю та управління ризиками для платіжних установ. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зокрема, пропонується зобов’язати небанківських надавачів платіжних послуг створювати окремі підрозділи внутрішнього аудиту, управління ризиками та контролю за дотриманням норм (комплаєнс). У разі неможливості створення таких підрозділів, ці функції можуть бути покладені на внутрішнього аудитора, головного ризик-менеджера або головного комплаєнс-менеджера.

Також пропонується запровадити право вето ризик-менеджера та комплаєнс-менеджера на рішення виконавчого органу щодо питань бізнес-моделі, системи внутрішнього контролю, системи управління ризиками, тарифної політики, ризик-апетиту та лімітів ризику.

Пропозиція НБУ передбачає введення переліку та вимог до ключових внутрішніх документів з питань системи управління. Це стосується положень про систему внутрішнього контролю, контроль за дотриманням норм (комплаєнс), внутрішній аудит, кодекс поведінки та запобігання конфліктам інтересів, стратегії управління ризиками, декларації схильності до ризиків та політик управління ризиками.