Статті

НБУ анулював ліцензію страховій компанії «Авангард»

Національний банк України ухвалив рішення про анулювання ліцензії ПРАТ «Страхова компанія «Авангард» (ЄДРПОУ 33152560). Про це повідомляє регулятор.

Що стало відомо?

За результатами планової інспекційної перевірки, проведеної НБУ у січні — березні 2024 року, було встановлено, що діяльність ПРАТ «СК «Авангард» несла ризики для інтересів страхувальників та інших кредиторів. Порушення включали:

  • Невиконання обов’язкового нормативу платоспроможності та достатності капіталу протягом одного звітного періоду (2023 рік), хоча на початок і кінець цього періоду норматив виконувався;
  • Надмірні витрати, які призвели до погіршення фінансового стану компанії та порушення встановленого нормативу платоспроможності та достатності капіталу;
  • Придбання активів, які не належать до прийнятних, що зменшило розмір активів, включених до нормативу платоспроможності та достатності капіталу, до рівня, нижчого за встановлений законодавством.

Наслідки рішення

Рішення про анулювання ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг набрало чинності 18 липня 2024 року. Відтепер страховик втрачає право:

  • Укладати нові договори (або продовжувати діючі договори) на надання страхових послуг за класами страхування, вказаними в анульованій ліцензії;
  • Уносити зміни до діючих договорів, які призводять до збільшення зобов’язань перед клієнтами за класами страхування, зазначеними в анульованій ліцензії.