Статті

НБУ оголосив середній розмір банківського вкладу в Україні

Гривневі накопичення населення демонструють стабільне зростання із типовими сезонними коливаннями. Це збільшення обумовлено стрімким зростанням номінальних доходів населення та збереженням довіри до банків.

Згідно зі Звітом про фінансову стабільність Національного банку України, кількість вкладів та їхній середній розмір зростають. За останній рік середній розмір банківського вкладу зріс на 18%, досягнувши приблизно 12 тис. грн. Особливо швидко зростають великі вклади, посилюючи концентрацію коштів населення.

Обсяг гривневих вкладів розміром понад 600 тис. грн за останній рік зріс більше ніж на 40%, а їхня частка в загальному депозитному портфелі становить близько третини. Проте таких вкладів у загальній кількості лише 0,2%.

Динаміка депозитного ринку

Обсяги строкових гривневих вкладів населення зростають, хоча й трохи повільніше, ніж загальний обсяг роздрібних вкладів. Незважаючи на зниження ключової ставки, банки обережно коригували вартість строкових депозитів для фізичних осіб. Це пов’язано з регуляторними стимулами до залучення строкових коштів, такими як вимоги до обов’язкових резервів та підвищені ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами. Тому частка строкових вкладів залишається на рівні близько 36%.

Додаткова інформація

13 червня Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13%. Це має сприяти пожвавленню кредитування і не вплине на гривневі заощадження громадян. У травні середні відсоткові ставки банків за новими депозитами у гривні для населення становили 11% річних, що на 0,2 в.п. нижче, ніж місяць тому. Тенденція до зменшення дохідності за гривневими вкладами продовжуватиметься, але гривневі депозити залишаються привабливими завдяки пасивному прибутку.