Статті

НБУ стурбований падінням гривні та обіцяє вжити відповідні заходи

НБУ стурбований падінням гривні та обіцяє вжити відповідні заходи

Національний банк України висловив занепокоєння через нещодавнє послаблення гривні, яке може створити додаткові ризики для стабільності валютного ринку та цінової стабільності. Про це повідомили в пресслужбі НБУ у відповіді на запит Інтерфакс-Україна.

Позиція НБУ «Національний банк готовий вжити належних заходів для забезпечення стійкості валютного ринку та подальшої цінової стабільності», — йдеться у повідомленні.

У Нацбанку зазначили, що, незважаючи на певне послаблення гривні, курсова динаміка відповідала меті забезпечення помірної інфляції, яка наблизилася до цільового рівня 5% у червні.

Поточне ослаблення гривні НБУ пов’язує з розширенням чистого попиту на валюту за останні два місяці, що зумовлено збільшенням бюджетних видатків, травневою валютною лібералізацією та тимчасовим зменшенням пропозиції валюти з аграрного сектору.

Вичерпання торішнього врожаю та зміни в регулюванні строків розрахунків за експортом деяких видів агропродукції також вплинули на ситуацію.

Проте Нацбанк вважає, що зараз існують всі передумови для стабілізації валютного ринку. Очікується надходження валюти від продажу нового врожаю, а функціонування морського коридору сприятиме активному експорту.

Крім того, НБУ очікує на надходження $3,9 млрд від США вже цього місяця, що дозволить збільшити міжнародні резерви понад $40 млрд.