Статті

Ринок злиттів та поглинань в Україні демонструє стабільне зростання — звіт KPMG

Ринок злиттів та поглинань в Україні демонструє стабільне зростання — звіт KPMG

Попри постійні виклики, спричинені війною, ринок злиттів та поглинань (M&A) в Україні продовжує зростати. Кількість угод збільшилася на 4,2%, а загальна вартість угод зросла на 31% у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року. Такі дані наводить KPMG у своєму звіті M&A Radar за перше півріччя 2024 року.

Основні дані звіту

За перші шість місяців 2024 року на українському ринку злиттів та поглинань було укладено 25 угод на загальну суму $510 млн, що свідчить про відновлення інтересу інвесторів та адаптацію до нових економічних умов.

«Ці показники демонструють поступове відновлення інтересу інвесторів та адаптацію до змін економічного ландшафту», — зазначила Світлана Щербатюк, керівниця напряму супроводження корпоративних угод, інвестицій та ринків капіталу в KPMG Україні.

Тенденції на ринку M&A в Україні

Хоча рівень прозорості звітності щодо угод знизився порівняно з попереднім роком (48% проти 58% у першому півріччі 2023 року), український M&A ринок демонструє стійкість. Це підкреслюють ключові угоди, такі як фінансування IT-компанії Creatio на суму $200 млн та придбання телекомунікаційної компанії «Датагруп-Воля» за $120 млн компанією NJJ Capital.

Ці угоди сприяли збільшенню середньої вартості угоди з $28 млн у першій половині 2023 року до $43 млн у 2024 році, що вказує на зростання довіри інвесторів до українського ринку.

Транскордонні угоди

Українські компанії активно розширюють свою присутність на міжнародних ринках. Угоди з придбання іноземних активів українськими інвесторами становили третину загального обсягу угод (вісім угод). Серед значущих угод — придбання українськими IT-компаніями Ciklum та Intellias компаній у Північній Америці та інвестиції Групи ДТЕК у відновлювану енергетику у Східній Європі.

Попри зниження частки угод з придбання українських активів іноземними інвесторами у першому півріччі 2024 року, іноземні інвестори залишалися активними: було оголошено сім угод на загальну вартість $410 млн. Більшість угод була у сфері інновацій та технологій.

Ключові сектори для інвестицій

IT-сектор залишається однією з рушійних сил українського ринку злиттів та поглинань. У першій половині 2024 року активність у цьому секторі зросла на 80% до $305 млн порівняно з $168 млн за аналогічний період попереднього року. Цей сплеск пояснюється адаптивністю галузі та низкою стратегічних інвестицій, таких як інвестиційний раунд Creatio на $200 млн.

Відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення для юридичних осіб з 1 січня 2024 року спричинило підвищену активність у аграрному секторі. За перший квартал було укладено 25 700 угод із земельними ділянками площею 58 800 гектарів, що на 7% більше, ніж у четвертому кварталі 2023 року.

Сектор нерухомості та будівництва також демонструє зростання інтересу інвесторів, зокрема через післявоєнну реконструкцію та розвиток. Помітна угода — продаж Dragon Capital складського комплексу Amtel у Київській області компанії «ГІСТІОН» за орієнтовні $30-40 млн.

Прогноз для українського M&A

Попри виклики, спричинені війною, українська економіка залишається стійкою завдяки зовнішній фінансовій підтримці та урядовим реформам. Нещодавно МВФ завершив четвертий перегляд програми розширеного фінансування, в результаті чого було виділено додаткові $2,2 млрд на підтримку бюджету України. Ця фінансова допомога є критично важливою для підтримки макроекономічної стабільності та сприяння фіскальній та борговій стійкості.

Відновлення сектора M&A є позитивним показником стійкості України та зростаючих перспектив українського ринку на тлі подолання викликів війни та відбудови.