Статті

Шахраї викрали криптовалюту на $28 500 за допомогою дипфейку Ілона Маска

Шахраї викрали криптовалюту на $28 500 за допомогою дипфейку Ілона Маска

Шахраї опублікували фейковий відеоролик на YouTube, видаючи його за офіційний виступ мільярдера Ілона Маска на конференції Bitcoin 2024, де він нібито обіцяв безкоштовну роздачу криптовалюти. Про це повідомляє bitcoin.com.

Що сталося

Незважаючи на те, що конференція Bitcoin 2024 вже завершилася, шахраям вдалося поширити на YouTube відеоролики із зображенням генерального директора Tesla та SpaceX Ілона Маска.

У глядачів створювалося враження, що вони дивляться онлайн-трансляцію конференції Bitcoin 2024 у Нешвіллі. Насправді відеоролик був зацикленим дипфейком Ілона Маска, створеним за допомогою штучного інтелекту (ШІ).

У фейковому ролику шахраї просили користувачів надіслати на вказану адресу будь-яку суму в BTC, ETH, DOGE або стейблкоїнах USDT, обіцяючи повернути подвоєну суму. Незалежно від того, скільки користувач відправляв — 0,1 BTC чи 10 BTC — штучно згенерований Ілон Маск запевняв, що поверне вдвічі більше.

Шахраям вдалося зібрати 0,322 BTC, 2,026 ETH та 374,63 DOGE на загальну суму $28 586.

Майкл Данвор, прихильник біткоїна та засновник криптоплатформи Wyre, попередив своїх підписників про цю схему. Він отримав безліч дзвінків від людей, які були впевнені, що Ілон Маск роздає безкоштовні біткоїни на Bitcoin 2024. Цю фальшиву трансляцію вже переглянули понад 70 000 разів, хоча перегляди також можуть бути підробленими, застеріг Данвор.