Статті

Справа Суркісів: Приватбанк виграв касацію на $350 млн

Верховний Суд заслухав касаційні скарги Кабміну та Приватбанку та не дозволив компаніям, що пов’язані з родиною Суркісів, стягнути з державного Приватбанку $350 млн. Про це повідомила пресслужба банку.

Суд задовольнив касаційні скарги Кабміну та Приватбанку у справі за позовом шести компаній-нерезидентів, наближених до родини Суркісів, до Приватбанку, Мінфіну та Уряду та скасував ухвалу про забезпечення позову. Компанії-нерезиденти намагалися стягнути з Приватбанку майже 350 млн доларів.

«Ми вітаємо це рішення Верховного Суду. Перемога у цій справі — це не просто спільний юридичний успіх Приватбанку та Кабінету Міністрів, це підтвердження того, що верховенство права та справедливість є основою демократичного суспільства. В ПриватБанку ми завжди стояли на захисті принципів чесності та законності, і цей випадок підкреслює не даремність нашої відданості таким цінностям. Таких же результатів очікуємо у інших резонансних судових справах», — зазначив голова правління ПриватБанку Герхард Бьош.

Справа «компаній Суркісів» розглядалася судами з 2017 року, з 2020 — у Верховному Суді. Вона вирізняється найбільш зухвалими судовими рішеннями, якими намагалися вплинути на діяльність Банку.

Під час націоналізації Приватбанку у 2016 році грошові кошти, розміщені компаніями-нерезидентами на депозитних рахунках кіпрської філії Банку, були включені до процедури bail-in, оскільки Національний банк України визнав родину Суркісів та їх компанії пов’язаними з Приватбанком особами.

Справа продовжується, інші позови перебувають на розгляді в українських судах різних юрисдикцій, а компанії-нерезиденти одночасно судяться з Банком і на Кіпрі.